Misverstanden en onderschattingen
Er wordt nogal eens gezegd dat een behind the scenes fotograaf de makkelijkste job op een filmset heeft.
Toegeven, men verwacht niet perfecte foto’s achteraf. Net zoals ze geen minuut tot minuut overzicht verwachten van de filmdagen.
Maar is het de makkelijkste job op een set? Dat is een ander verhaal.
In de meeste instanties werk je met top level talenten in de sector. Hetzij de cameraman, de regisseur, de acteurs… Allemaal zijn ze on top of hun game. Als fotograaf moet je minstens een even hoog niveau van professionaliteit behouden. Anders zal het de laatste keer zijn dat je een filmset mag fotograferen.
Dat allemaal gezegd zijnde, hier zijn enkele dingen die ik geleerd heb tijdens mijn eerste behind the scenes opdracht.
Via-via heb ik een opdracht vastgekregen van een lokale groep die hun eigen videoclip wilden. De zangeres ging destijds meedoen aan The Voice en ze wilden dat als springplank gebruiken naar een grotere doelgroep.
De opdracht was simpel: leg het behind the scenes(BTS) verhaal vast. Mijn crash-course over BTS fotografie begon. Hier vind je kort overzicht van wat ik geleerd heb.
Je wilt niet de reden zijn dat een shot of scene opnieuw gefilmd moet worden.
Les #1: wees onzichtbaar en loop niet in de weg.
Deze les leek een voor de hand liggend feit, het was echter een pak moeilijk dan gedacht. Je moet niet alleen opletten dat je niet in de weg van de cameraman loopt. Nee, je moet opletten dat je niet in gefilmd beeld loopt! Je wilt niet de reden zijn dat een shot of scene opnieuw gefilmd moet worden.
De joligheid en sfeer tussendoor gaan onderdeel worden van de beelden die je maakt.
Les #2: Wees niet te onzichtbaar.
Dit gaat een beetje in tegen tip #1, maar wacht even voor je oordeelt. De acteurs, cameraman, geluidsman… kortom de crew zijn ook mensen. Ze zijn allen constant bezig met werken, filmen en gefilmd te worden. Op de momenten dat ze een kort rustmoment hebben, loop jij als fotograaf daar ook nog eens rond om hen te fotograferen. Wacht even en sla een babbeltje met hen. Zodra ze jou kennen en jij hun dynamiek kent, gaan ze zich veel meer op hun gemak voelen. Als ze jou daarna nog eens een foto zien nemen, gaan ze zich niet meer plots serieus opstellen of je mijden. Nee, de joligheid en sfeer tussendoor gaan onderdeel worden van de beelden die je maakt. De kans op een eerlijk, spontaan moment dat je kan fotograferen stijgt enorm hard.
Les #3: Let op.
Dit sluit direct aan op les 1 en 2. Je moet direct kunnen inpikken op de gebeurtenissen op de set. Een moment herhalen dat niet gefilmd wordt, gaat niet. Spontaniteit en eerlijkheid zijn niet te herhalen. Missen de acteurs hun teksten en schieten ze in de lach? Wees snel en fotografeer dat moment. Haalt de crew een mop uit met elkaar? Leg het moment vast!
De crew ziet liever een beeld met emotie dan een beeld dat technisch perfect is
Les #4: Achteraf gaan ze blij zijn.
Vergis je niet, niet iedereen gaat blij zijn dat je daar rondloopt. Werken op een filmset kan stresserend zijn. Het zijn lange dagen, die vaak frustrerend kunnen zijn. Als BTS-fotograaf loop je daar tussen en probeer je het beste er van te maken.
Maar achteraf. De shoot is voorbij, de crew en medewerkers zijn hun frustraties en vermoeidheid al lang vergeten en jij toont je foto’s. Je toont de spontane momenten tussenin, je toont de emoties die alle mensen tonen gaande van geluk tot vermoeidheid tot alles toe. De crew gaat je ook nog eens dankbaar zijn voor alle shots van hun aan het werk, foto’s die ze graag gaan gebruiken om hun eigen werk (en dat van jou) te promoten.
Les #5: Perfectie is alleen nodig voor de filmcamera.
Deze les heb ik lang na de opdracht pas geleerd. Mijn foto’s waren ingeleverd, de crew was heel tevreden en de acteurs (bandleden in mijn geval) ook. De aangeleverde beelden waren technisch top; ze waren scherp, niet te veel ruis, beeldkader was goed en de acteurs en/of crew stonden er leuk op. Maar als je je alleen maar op de technische aspecten let, gaan er veel geweldige beelden vol emotie kwijt. De crew gaat meer belang hechten aan een echt spontaan en geweldig beeld dan een technische perfecte foto. Zij letten niet op die details zoals scherpte of de hoeveelheid ruis.
De beelden moeten natuurlijk in orde zijn, een verschrikkelijk slecht beeld waar je een vage lach op ziet is niet aangenaam.
Zo, dat zijn enkele korte lessen die ik mezelf heb aangeleerd tijdens mijn eerste Behind the scenes shoot.
Ben je geïnteresseerd om ook behind the scenes beelden te maken? Hopelijk heb je er iets aan!
Vergeet me niet te volgen op Facebook voor meer nieuws en experimenten!
Oh ja, de videoclip van de groep Sunbird & the Cage is ondertussen klaar! Je kan muziekvideo hier bekijken: