Ambacht in Leder

Het zit ’em in de details.

“Welkom in de workshop van Viktor.” Zo verwelkomde vader René ons in het atelier van zijn zoon. Viktor was graag met zijn handen bezig, hij wou iets maken. Samen met zijn vader hadden ze een lederwerken atelier overgekocht, waar Viktor zijn creativiteit en zin voor ambacht kon later gaan.

Naast het atelier en alle toebehoren zochten ze nog beeldmateriaal van de creaties van Viktor en enkele portretbeelden om te gebruiken in promotiematerialen.
De opdracht was duidelijk in twee delen gesplitst. Enerzijds productshots (detail en product), anderzijds portretbeelden.

De houttint zorgde voor genoeg contrast met de producten en straalde tegelijk een ambachtsfeer uit.

De ambacht van het product wou ik niet verliezen, als gevolg waren standaard packshots geen interessante optie. In de plaats daarvan wou ik dit tegemoet komen door een houtpatroon te gebruiken als achtergrond. De houttint zorgde voor genoeg contrast met de producten en straalde tegelijk een ambachtsfeer uit. Om een mooie houtachtergrond te verzorgen ben ik de DIY route opgegaan in de plaats van een houtpatroon op rol. Zo had ik nog een structuur die van nature aanwezig is in het hout.
Ik kocht enkele pakketen houtparket met een visueel aangenaam patroon, en nagelde die aan elkaar door gebruik te maken van enkele houten latjes aan de achterkant. Easy peasy. Zo was het stevig genoeg om bij elkaar te blijven en kon het later nog dienen.

Overal werd duidelijk dat dit het atelier van een artisanaal lederwerker was.

Om Viktor goed voor te stellen als ambachtsman, kwam ik snel tot de conclusie dat er maar 1 ideale locatie was voor de shoot: het atelier zelf. De locatie hooft niet clean en cut te zijn, het atelier was echt perfect. Elke hoek stond vol materiaal, overal werd duidelijk dat dit het atelier van een artisanaal lederwerker was. Praktisch bracht dit enkele issues met zich mee. Het was héél moeilijk om een goede belichting te verzorgen, met zoveel verschillende objecten die voor schaduw en reflectie konden zorgen. Daarnaast had elk object nog zijn speciale kleur waardoor reflecteren ook geen oplossing was; zo verspreiden we de kleur van het object eerder dan het egale licht. Desondanks trokken we onze plan!

Door dat we de foto’s in zijn atelier maakten, was Viktor snel op zijn gemak tijdens de shoot. Hij bevond zich in zijn atelier, in zijn vertrouwde omgeving. Het was een plezier om foto’s te nemen in zo’n unieke setting.

Vergeet me niet te volgen op Facebook voor meer nieuws en experimenten!